naar uitgebreid zoeken
ZOEK DOCUMENT

VOOR HET VOETLICHT ...

ALS VERDRIET OP BEZOEK KOMT
Eva Eland. Amsterdam : Leopold, 2018
Prentenboek over verdriet en troost. Soms komt Verdriet onverwacht langs en neemt het je helemaal in beslag. Je kunt proberen het te verbergen, maar het is net alsof je zelf Verdriet bent geworden. Als je probeert te erkennen dat Verdriet er mag zijn, hoef je er niet bang voor te zijn.

LEARNING FOR LIFE : an imaginative approach to worldview education in the context of diversity
André Mulder, Bas van den Berg. Eugene Oregon USA : Wipf, 2019 (ook te bestellen via Nederlandse boekhandel)
Dit boek reikt een door onderzoek bewezen model aan voor onderwijs in religie en levensbeschouwing aan kinderen. Het biedt handvatten voor een levendige, holistische en kritische ondersteuning aan kinderen om hen te leren hun eigen opvattingen en geloof te ontwikkelen in de veilige context van de klas. Ook de resultaten zien van onderzoek op 9 basisscholen in Nederland worden gepresenteerd.
Zie ook: LEREN VAN BETEKENIS : Dialogisch levensbeschouwelijk onderwijs op negen basisscholen, Mirjam Stroetinga, Bas van den Berg et al. Utrecht : Marnix Academie, 2017.

EEN WERELD VOL VERHALEN : Kennismaken met levensbeschouwelijke stromingen
Mariska Bijvank et al.. Amersfoort : Kwintessens, 2019
Lespakket Geestelijke Stromingen voor de groepen 6, 7 en 8 van het primair onderwijs.
De methode bestaat een boek met de lessen en werkbladen, een website met werkbladen en extra materialen, en het boek EEN WERELD VOL TRANEN.
Er zijn 35 lessen, telkens 5 over de volgende stromingen:
levensbeschouwing (algemeen; inleiding); hindoeïsme; boeddhisme; jodendom; christendom; islam; humanisme.

KIJKEN MET ANDERE OGEN : Hoe kinderen en Bijbelverhalen elkaar kunnen vinden
Bert Slaa. Amersfoort : Kwintessens, 2019
Dit boek richt zich op de pabostudent die leerlingen op de basisschool kennis laat maken met Bijbelverhalen en de levensbeschouwing die haar inspiratie vindt in het christendom. Het boek opent mogelijkheden om de oude verhalen op een nieuwe manier te lezen en door te vertellen. Uiteraard ook voor andere doelgroepen.

DE ISLAM BEGRIJPEN : Of beter gezegd, waarom we er niets van begrijpen
Adrien Candiard. Heeswijk : Berne Media, 2018.
Waarom kan men van de islam zoveel tegengestelde zaken zeggen? Wat is het ware gezicht van de islam; is het voldoende om daarvoor de Koran te lezen? Belaagt of verrijkt deze godsdienst onze levenswijze en de wereldvrede? Adrien Candiard gaat hierop in zonder alles te willen oplossen, maar hij geeft wel meer inzicht.